Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - at night Hill Thalis - Sydney Architects - Pyrmont Point Park - Park canopy - water sluice Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - side view Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - on deck Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - basins Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - slots Hill Thalis - Sydney architecture - Pyrmont Point Park Canopy - at night 2 Hill Thalis - Sydney Architecture - Pyrmont Point Park - View of canopy

For the City of Sydney

The Canopy and Belvedere at Pyrmont Point Park provides a civic-scaled shelter that announces the presence of the park to the streets and harbour and marks the termination of Harris Street at the foreshore of Sydney Harbour. Construction will be completed later in the year.

The Canopy and Belvedere will be part of the sequence of community and public buildings threaded along Harris Street the principal urban spine of Ultimo and Pyrmont.

The north end of the roof canopy provides a grand protected entry into the park, while its south end extends over the belvedere to provide a more intimate elevated viewing terrace. The west side covers the entry stair off Harris Street.

The canopy is built of a primary steel structure, with a roof clad in copper, and an undulating timber-battened soffit.

The expression of the reuse of water from the roof canopy, is marked by copper clad water chutes nestled into the open profile of the four steel columns

The belvedere provides an elevated outlook over the length of the park to White Bay, its dramatic container terminal and the east Balmain peninsular beyond. Closer lateral views toward the community square, playground and the Pirrima Road cliff face stair are also enabled.

The belvedere generously expands the public domain along Harris Street and at the Pirrima Road intersection. It is accessible from both streets enabling promenade and pause. Public Toilets facilities and a Café / Kiosk are located beneath the belvedere. They look out into the park and are highly visible from the children’s play environment, waterfront square and sheltered bay.

The belvedere is built with a concrete shell, within which sit operable timber elements.

The canopy and belvedere contribute toward the making of a memorable transition between the emerging urbanity of Pyrmont and the environmental qualities of the expansive waterfront park.

HILL THALIS TEAM
Philip Thalis, Sheila Tawalo, Wesley Grunsell, Benjamin Driver

LANDSCAPE ARCHITECT
Aspect Studios (Lead consultant) and CAB Consulting

DRAWINGS + PHOTOGRAPHY
© Hill Thalis Architects

Canopy and belvedere