[public-domain]

Giles Gym Stair + Portico

Giles Gym Stair + Portico Giles Gym Stair + Portico section Giles Gym Stair + Portico Hill Thalis - Sydney Architecture - Giles Gym - Coogee Beach Giles Gym Stair + Portico entrance Giles Gym Stair + Portico

for Randwick City Council, 2003
Randwick City Council Urban Design Award for Adaptive Reuse 2004

Giles gym and swimming pool occupied the northern headland of Coogee Beach for most of the 20th century.

In 2003, fragments of the original gymnasium building remained but were badly damaged – impeding access to the pool and clifftop areas and preventing the headland reserve from developing an appropriate civic quality.

This project made three modest interventions in the site to stabilise the remaining architectural fragments, interpret the plan of the former gymnasium structures and repair a stone stair, cut into sandstone bedrock, that provided access to an ocean pool.

The path, pavilion and stair complete the public edge and frame a sequence of views to wedding cake island.

Since its completion the place has continued to attract small scale monuments and memorials – these additions serving to deepen the local significance of a naturally spectacular site.

TEAM
Philip Thalis, Daina Jamieson, Sarah Hill

LANDSCAPE + SITE SUPERVISION
Randwick City Council Engineering Department

DRAWINGS + PHOTOGRAPHY
© Hill Thalis Architects, 2003

Giles Gym Stair + Portico