Hill Thalis - Point Piper House - Front elevation Hill Thalis - Point Piper House - front room night Hill Thalis - Point Piper House - courtyard Hill Thalis - Point Piper House - side passage Hill Thalis - Point Piper House - front room through dining Hill Thalis - Point Piper House - looking into front room at night Hill Thalis - Point Piper House - view from upper terrace Hill Thalis - Point Piper House - roof Hill Thalis - Point Piper House - stair to attic room Hill Thalis - Point Piper House - pool + polly at night

Set in a beautiful cove by the harbour, this understated house contrasts with its ostentatious neighbours. Occupying an unusually long site, the balance of built and garden spaces is a distinctive characteristic of the project.
The house and garden spatial sequences are set along the length of the long axis of the site. This architectural promenade starts at the street, where the parking is organised around an open entry terrace. The entry stair, which creates a path and vista that extends the full length of the site, descends in landscaped steps to the large sheltered garden at the rear of the house. This garden is walled, with large trees, a lawn and vegetable patch. It is defined by both the house and a garden room under the entry terrace. The house itself is set around a paved court, which is a memorable cubic space. The path terminates at the pool terrace, which is set above a sandstone seawall overlooking the harbour waters.
Internally the house is formed as a generous suite of rooms over two principal levels. An attic is set into the curving geometry of a vaulted copper roof. The house is robustly constructed in masonry, overlaid by a variety of custom-made elements including external timber screens, ironwork stairs, canopies and reused archaeological elements.

TEAM
Philip Thalis, Sarah Hill, Angelo Korsanos, Jane Silcock, Giles Parker, Jane Threllfall

BUILDER
Alvaro Homes

PHOTOGRAPHS
© Adrian Boddy

Point Piper House