[multiple-residential]

Studios 54

Studios 54 awards Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Blinds down with cyclist Hill Thalis - Sydney Architecture - Sydney Apartments - Tiny Tower - Surry Hills - Urban context Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Balconies Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Interior with blue chair Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Interior with yellow sunflowers Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Street elevation Hill Thalis - Multiple Housing - Sydney Architecture - Surry Hills Apartments - Bedroom Hill Thalis - Multiple Housing - Sydney Architecture - Surry Hills Apartments - Green kitchen Hill Thalis - Tiny Tower - Surry Hills - Multi residential - Colour crop

for The Trinium Group
Aaron Bolot Award for Multiple Housing
AIA National Award – Multiple Housing

Following the successful completion of their Substation 175 project, The Trinium Group discovered another tiny site in Surry Hills.

The project is located between a large residential development to the north and a heritage listed corner pub to the south. The building forms a transition between these two distinctive scales, acknowledging the tight urban grain with its small footprint, yet seamlessly matching the height of the new development.

With a site area of approx. 126sqm, this project contains a commercial space on the street level, and four single floor apartments above. Each apartment is flexibly planned with a series of service pods on the southern facade that frame a long open plan space that runs from the front to the rear. This flexible plan arrangement offers a number of possibilities for occupation and would happily accommodate residential, home office and/or commercial uses. Each apartment achieves ample sunlight and ventilation, despite the heavily constrained urban context.

The fabric of the building is formed from a palette of white materials with differing surface textures – comprising off-form concrete, textured rendered walls, matte ceramic tiles and glossy, vitrified panels. Against this plays a rich colour theme of red, blue, yellow and turquoise that gives a strong individual character to each occupancy through small scale details such as blinds, letterboxes, soffits and tiled finishes in each apartment.

The building is capped with a communal roof terrace – complete with planter beds that intermittently throw sprays of white flowers above the horizontal parapet line of the building.

The project was completed in late 2014.

TEAM
Philip Thalis, Laura Harding, Matthew Oh

PLANNING
Sara Roach Planning Services

HERITAGE
© John Oultram Heritage and Design

PHOTOGRAPHY
© Brett Boardman
© Alex Rink/Aaron Murray

DRAWINGS
© Hill Thalis Architecture + Urban Projects

PERSPECTIVE
© Binyan Studios Architectural Visualisation

MODEL
© Modelcraft Sydney

Studios 54