The Wedge

DLY4.jpg

The Wedge

Situated on a challenging triangular site, this affordable housing project makes the most of its small site area while creating a significant urban frontage to the street. The long northern façade creates a 5-storey street wall with a small two storey volume at the western end.

At ground level, a generous shopfront opens to the public footpath to provide activity at the street edge, shaded by a new awning. The residential entry sequence is a generous passage with glimpses to the landscaped areas and sky beyond. On the upper levels, access to the dwellings via open galleries to the rear of the site. These galleries overlook the common terraced landscaped gardens and a central freestanding stair.

The typical floor plan has been arranged to gently fan along the building’s length and benefit from the generous northern street frontage. Every dwelling receives ample daylight to its balcony and living areas. Every dwelling opens to this outlook from its entry, compact with services, while the kitchen is positioned to overlook the street. As the building steps at the upper level, a generous common roof terrace provides all residents with panoramic district views from the north to south.

The façade articulates this massing, with concrete frames defining the extent of each unit up to the terrace, with a screen cladding around the upper level to distinguish this taller setback element. The robust materiality of the façade is carried through the interiors, with exposed concrete ceilings lending to the character of each unit. Throughout, the building intends to challenge the boarding house type, prioritising this high degree of amenity and character for each dwelling, while providing a considered urban form that enhances the street and public domain.

DLY8.jpg
DLY1.jpg
DLY3.jpg
DLY7.jpg
DLY6.jpg
DLY2.jpg